×

Gör upp eld med ett eldstål.

Eldstål har många fördelar jämfört med att använda en tändare eller tändstickor. Eldstålet fungerar när det blir blöt och är användbar även om det blåser. Det är fantastiskt att ha med i packningen. Det tar nästan ingen plats, men kan vara en potentiell livräddare. Håller i ca 500-1500 tändningar, beroende på storlek.

  • Första steget är att samla ihop bränsle till din brasa. Det är bra att ha ett startbränsle i form av björknäver, torrt gräs, papper eller liknande. Helt enkelt något som brinner snabbt och är lättantändligt. Det är viktigt att ditt startbränsle är torrt. Efter detta kan du börja mata elden med små kvistar eller torrt granris. För att brasan sedan ska hålla länge fyller du på med ved eller kraftigare grenar.
  • Börja med att lägga ditt startbränsle på ett plant och stabilt underlag. Förslagsvis ett rejält vedträ eller en sten. Lägg sedan startbränslet i en liten hög, tänk fågelbo.
  • Nu är det dags att ta fram ditt tändstål. Placera tändstålet mot din hög med starbränsle. Sedan drar du tändbrickan över eldstålet ned mot starbränslet med bestämda drag. Målet är att skapa gnistor som sätter eld på ditt startbränsle.
  • Som med det mesta i livet kräver det lite tålamod och övning innan man får in den rätta knycken. Men ge inte upp!
  • När du väl har fått fyr kan du blåsa in lite syre och fylla på med mer startbränsle.
  • Sedan kan du succesivt börja mata elden med pinnar och ved för att hålla den vid liv.
  • Glöm inte att släcka elden innan du går. Och lämna platsen som den var när du kom, eller finare.

Följ oss på Instagram

Vi älskar att se när ni använder våra produkter. Tagga @stabilotherm och dela dina bilder med #stabilotherm så att vi och andra kan inspireras av dina bilder.